Foregående måned Foregående dag Næste dag Næste måned
efter år efter måned efter uge I dag Søg Vælg ny måned
Indvielse i den kristne mysterietradition ved Uffe Jonas
Tirsdag, 5. Juni 2018, 19:00 - 21:30
Hits : 38
af Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Kontakt Hanne Thorhauge mail:Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

foto Uffe Jonas ekstra

Da Paulus i sin tid blev slået af hesten på vejen til Damaskus, blev han først bortrykket til den tredje himmel og derfra opløftet hele vejen til Paradiset (2. Kor. 12.2-5). Det var denne dramatiske mystiske oplevelse, der med ét slag forvandlede ham fra kristenforfølger til apostel.

Ifølge den kristne mystik udgør opstigning og nedstigning de to hovedretninger i det åndelige liv. Man kan sige, at Kristus har to forskellige grupper af disciple, som trænes på vidt forskellig måde, og som udvikler sig i meget forskellige retninger. “Ekstatikerne"

(ex-stasis = at stå uden for) er dem, der stiger op ad den åndelige himmelstige, idet de forsøger at befri sig fra enhver lidenskabelig tilknytning til denne verden. På den måde kan man opnå dybe indsigter om Gudsriget og den kosmiske verdensorden, typisk gennem fordybelsen i studier og udviklingen af indre visioner. I sjældnere tilfælde sker opvågningen i form af en spontan henrykkelse, hvor sjælen pludselig rykkes fri af kroppen, og ind i en tilstand af fuldkommen åndelig ekstase, som giver adgang til dybe kosmologiske indsigter. Det var, hvad der skete for Paulus under Damaskus-oplevelsen; og noget tilsvarende skete for Martinus, da han modtog sin kosmologiske åbenbaring.

Men Jesus Kristus har også en anden gruppe af disciple, som man kunne kalde for "enstatikerne" (en-stasis = at stå inden i). Det er dem, som aspirerer til mikrokosmisk indvielse. Her stiger sjælen ikke opad i højden, men nedad i dybden. Enstatikeren er den, der fordyber sig i sig selv, i kroppens, psykens og de elementare underverdeners mysterier. Først når kroppen med alle dens underverdener, dens uro og oprørstrang, dens erindringer og lidenskaber, er blevet oplyst og helliggjort i hjertets stilhed, så møder hun til sidst det guddommelige der. 

Her er det ikke mændene, men i stedet kvinderne i evangelierne, Jomfru Maria, Maria Klopas og Maria Magdalene, der fremstår som de mest lysende eksempler. De er visdommens inkarnater; dronningerne af den indre stilhed, den sjælelige jomfruelighed, og den åndelige retfærdighedssans, som tilsammen udgør porten til Gudsriget. 

Tilsammen udgør opstigningen til himlen og nedstigningen til underverdenerne de to oplysningsveje, den maskuline og den feminine, der forener sig i billedet af Jesus Kristus. Han, som nedfor til dødsriget og genopstod på tredjedagen.

Pris: kr. 80/100 for medlemmer/gæster.

Om Uffe Jonas

foto Uffe Jonas

Uffe Jonas er ph.d. i Nordisk litteratur, forfatter, foredragsholder, sanger, komponist og leder af et band. Har været dybt optaget af Grundtvigs filosofi, kosmologi og spiritualitet i 25 år. Formidler en original og levende vision af forfatterskabet. Har udgivet bogen Solen ved Midnat - N.F.S. Grundtvigs Kosmologi.

Er tilknyttet Grundtvig Centret ved Aarhus universitet som redaktør og kommentator på den engelske udgave af Grundtvigs skrifter.

Som sanger og komponist har han blandt andet komponeret melodier til en række hidtil ukendte Grundtvig-sange. 

Sted Teosofisk Forening, Sankt Knuds Vej 27, Frederiksberg C

Workshops / Kurser

Ingen begivenheder